TARTTUVAT TAUDIT
Hevosten tavallisimmat tarttuvat taudit:
ā
Hevosten lievempiä hengitystieviruksia (reo-ja rhinovirukset)
Hevosinfluenssavirus (EIV)
Hevosen herpesvirus (EHV-1, EHV-4)
Koronavirus (ECoV)
Virusarteriitti (EVA)
Pääntauti (streptococcus equi spp. Equi)
Tarttuvien tautien ennaltaehkäisyssä on tärkeää kaikkien hevosten rokottaminen, tallin hyvät hygieniakäytännöt sekä sairaiden hevosten tunnistaminen ja eristäminen terveistä. Kuumetaudit saadaan usein nopeimmin kiinni, kun tallin kaikilta hevosilta mitataan aamulämpö päivittäin. Kilpailevien ja paljon matkustelevien hevosten lisäksi ihmiset voivat tuoda talliympäristöön tarttuvia tauteja. Uudet hevoset suositellaan pidettävän eristettynä 2 vkon ajan, koska oireeton hevonen voi olla taudin kantaja.
Tallilla kannattaa noudattaa hyvää käsihygieniaa eri hevosia käsiteltäessä (käsien pesu ja käsidesi). Kengät voi pestä ja kengän pohjat desinfioida Virkonilla. Hevosilla suositellaan olevan henkilökohtaiset ruoka- ja juoma-astiat. Eri talleilla käydessä on hyvä olla eri vaatteet. Eläinlääkärit, kengittäjät, rehun toimittajat, hierojat ym. kiertävät usein monilla talleilla. Vierailijoille kannattaa olla varalla suojavaatteita, käsien pesupaikka, puhdas työtila ja roska-astia. Tavaroiden alle voi laittaa esim. sanomalehtipaperia.
Tautitilanteessa sairas hevonen eristetään muista (esim. siirtotalli, erillinen tallirakennus, laidun/tarha). Hevoset voidaan luokitella sairastuneisiin (punainen), altistuneisiin (keltainen) ja puhtaisiin (vihreä). Eri puhtausluokkien hevosille on hyvä olla omat hoitajat tai miettiä hoitojärjestys puhtaasta likaisempaan sekä käyttää suojavaatteita ja huolehtia käsihygieniasta. Tautitilanteessa ihmisten kulkua tallille voi joutua rajoittamaan. Tiedottaminen on tärkeää. Tallissa voi joutua tekemään pesutoimenpiteitä, joissa varusteet/välineet pestään hyvin saippualla, desinfioidaan Virkonilla/kloorilla tai pestään 60 asteen lämpötilassa/saunassa.