PORKKANAJUMPPA
Eläinlääkärimme saattavat klinikalla antaa ohjeeksi tehdä hevosen kanssa niin kutsuttua porkkanajumppaa, mutta tarkempia neuvoja tähän ei välttämättä aina ole antaa.
Jumppa toimii sekä venyttävänä että vahvistavana ja sen on tutkimuksissa todettu säännöllisesti tehtynä kasvattavan selkää tukevia pitkiä selkälihaksia (m. multifidus).
Nuoret hevoset taipuvat usein helposti ääriasentoihin, mutta vanhempien ja jäykempien hevosten kanssa, jotka eivät ole tottuneet venytyksiin, kannattaa jumppa aloittaa varovaisemmin pikkuhiljaa vaatimustasoa nostaen.
Hevonen houkutellaan aluksi haluttuun asentoon herkun, kuten porkkanan, avulla, mutta useat hevoset oppivat liikkeet nopeasti, jolloin niille voi kädellä näyttää halutun asennon ja palkita vasta varsinaisen liikkeen jälkeen.
Asennot kannattaa pitää n. 5 sekuntia ja liikkeitä tehdään yleensä yhtä monta molemmille puolelle. Toistoja tulisi tehdä vähintään 5 kertaa/puoli/liike ja vähintään 3 kertaa viikossa. Muista myös suoristaa liike, ettei hevonen jää vinoon asentoon. Kovin ahne hevonen kannattaa palkita esim. kulhosta, ettei se opi hamuamaan makupalaa ihmisen kädestä liian tunkeilevasti. Todennäköisimmin jumppa tulee tehtyä, kun sen ottaa rutiiniksi esim. harjauksen tai muiden hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Jumpasta hyötyvät erityisesti selkäkipuiset hevoset tai hevoset, jotka ovat syystä tai toisesta levossa eikä niiden lihaksia pääse vahvistamaan liikutuksen avulla.
​
Eri jumppaliikkeitä:
-
Turpa sivulle satulavyön kohdalle ihmisen ympäri
-
Turpa sivulle kylkeen kohti lonkkakyhmyä
-
turpa kintereeseen
-
turpa takajalkojen väliin, siten että hevonen nostaa takajalkaa samalta puolelta, jossa pää on
-
turpa rintaan
-
turpa etupolvien väliin
-
turpa etuvuohisten väliin/pää etujalkojen väliin